Hvad er en protese?
Begrebet proteser dækker faktisk over alle de dele af det tandtekniske arbejde, der har til formål at replikere hele eller dele af et tandsæt. Det betyder, at kroner og broer sådan set også er at betegne som proteser og går ind under kategorien protetisk arbejde, som udføres af en tandtekniker. I daglig tale skelner man dog ofte mellem proteser – som værende en række af rekonstruerede tænder – og alle de andre dele af denne kategori. Selv indenfor det man normalt kender som proteser, er der en række forskellige løsninger.

Helprotese

Det klassiske gebis:
Helprotesen er det man også kender som gebis. Den dækker alle tænder i en hel tandrække og i overmunden er der oftest fast gane i. Denne type protese har været anvendt bredt i mange år, da den er billig og nem at vedligeholde. Den har dog også en række ulemper, den største af dem værende at den er løstsiddende. Det betyder nemlig at for at kunne anvende den til at tygge med, er det som oftest nødvendigt for brugeren at anvende en særlig klæbende gel mellem protese og gummer, for at holde den på plads. Brugeren af en løstsiddende protese kan også opleve at den falder ud under aktivitet eller for ”store” grin.

Den gode mad:
I forhold til gastronomiske oplevelser giver denne typer protese også nogle udfordringer. I og med at den sidder løst og også dækker ganen, forsvinder rigtig meget af den kulde/varmefølelse og konsistensfølelse, som er med til at give den samlede madoplevelse. Mange giver også udtryk for at maden smager af plastik da den gel, der skal anvendes for at holde protesen på plads, bliver blandet med maden under spisning.

Klikprotese

En bedre løsning:
En klikprotese ligner i sin udformning en helprotese, bortset fra at der ikke er gane i overmunden. Klikprotesen har dog den klare fordel at den klikkes fast på to eller fire implantater i kæben. Det betyder at den sidder fast under brug, men kan tages ud og vedligeholdes. Da der ikke er gane i og den sidder forbundet til kæben med implantater får man en langt højere grad af funktionalitet. Man kan meget bedre smage maden og nyde hele madoplevelsen og som bruger skal man ikke være bange for at protesen falder ud – hverken under aktivitet eller højlydt latter. Dem der har fået skiftet deres gamle helproteser ud med en klikprotese giver altid udtryk for, at det har været en markant forbedring i livskvalitet og at de absolut vil anbefale løsningen til andre med helproteser.

2 eller 4 implantater?
Forskellen på en klikprotese med 2 implantater og én med 4 implantater er graden af fiksering. Ved løsningen med 2 implantater sikres protesen mod at falde ud og den er også anvendelig til at kunne tygge med under spisning uden brug af gel. Da der kun er to fikseringspunkter, giver det dog ikke en helt fastsiddende og stabil løsning. Anvendes 4 implantater giver det en langt højere stabilitet i protesen, da den således ikke kan sidde og vippe inde i munden. Har man mulighed for det, er en løsning med 4 implantater altid anbefalelsesværdig og produktet bliver bestemt mere end dobbelt så godt, både på brugeroplevelsen og holdbarheden.

Livskvalitet!
Den rigtige protese handler ikke kun om funktionalitet, det handler i lige så høj grad om livskvalitet. Uanset årsagen til de manglende tænder, kan man føle man sig hæmmet socialt eller aktivt grundet en løstsiddende protese eller forsvunden glæden ved madoplevelser – her er det i dén grad noget der går ud over livskvaliteten. En klikprotese vil for langt de flestes vedkommende være en substantielt bedre løsning end den gammeldags gebis protese hvis man mangler sine naturlige tænder.

Derfor:
Gør dig nogle overvejelser for hvilken type protese der en den rigtige for dig. Har du ikke noget imod den normale helprotese er der jo mange penge at spare, som kan bruges på mange andre ting. Bliver du derimod ikke helt tilfreds, er det noget du vil blive mindet om hver eneste dag. Hvis du er i tvivl om hvad der er det rigtige valg for dig og hvilke muligheder du har, så ring til os med det samme – vi sidder klar til at hjælpe og gode råd er altid gratis!

Klammerprothese
Vollprothese
Vollprothesen für Ober- und Unterkifer

RING ELLER SKRIV TIL OS!

Tag det første skridt og kontakt os!

+45 60 177 707 • [email protected]

Ring mig op!