Fyldning, indlæg, onlay

I dag er huller i tænderne blevet meget udbredt. Heldigvis har vi dog adgang til stadig bedre løsninger til forebyggelse og behandling ved hjælp af fyldning, indlæg eller onlay.

Huller kan ikke tilbageføres, men de kan stoppes, og derfor er tidlig anerkendelse og behandling yderst vigtig. Først vises en brunlig hvid plet på overfladen af ​​tanden, så spredes den, mens den beskadiger tandens væv. Jo tidligere behandlingen finder sted, desto bedre.

FYLDNING

Den vigtigste behandling for huller i dag er hvid tandfyldning. De inficerede, blødgjorte dele fjernes ved hjælp af et specielt bor, naturligvis under bedøvelse, hvis det er nødvendigt, så man kan sidde gennem behandlingen uden at opleve smerter.

Fyldninger er i dag (mod tidligere tider, hvor amalgam blev brugt til metalfyldninger) lavet af komposit, en høj-kvalitet tandplastik. Dette materiale påføres i blød tilstand, og det hærder, når der belyses og giver en stabil, æstetisk højkvalitetsløsning, mens problemet med huller i tænderne løses. Meget vigtigt er kvaliteten af ​​det brugte fyldmateriale, da dette er afgørende for holdbarhed og udseende. Når vi placerer kompositmaterialet i hulrummet med en særlig påfyldningsteknik, genopbygger vi den oprindelige anatomiske form af tanden og genopretter dens funktion.

Du kan benytte fyldning, hvis dine tænder er blevet beskadiget i et omfang, der kan genoprettes ved hjælp af en fyldning.

Også mange patienter søger sikker fjernelse af amalgamfyldninger for at erstatte metalfyldningerne med hvide fyldstoffer. Til dette formål isolerer vi området for at sikre, at ingen amalgam kommer ind i kroppen, når de fjernes.

Hvor meget koster en hvid fyldning?

Den hvide fyldningspris afhænger af mængden af ​​overflader, der skal genoprettes. Afhængigt af situationen kan dette være mellem 1 og 4 overflader, men de fleste gange påvirkes en eller to overflader. Hvid påfyldning koster 80 Euro ved Evergreen Dental på op til 2 overflader.

INDLÆG

Æstetiske indlæg

Et indlæg er nødvendig, når hullet har en størrelse eller placering der gør, at en almindelig fyldning ikke er tilstrækkelig, og en mere omfattende fyldning, der er produceret i laboratoriet, er nødvendig. Indlæg er en meget god mulighed for at redde en tand med stort hul. Materialerne der bruges til indlæg er guld, komposit eller keramik.

Faktisk er indlæg en slags fyldning, der er lavet af en tekniker baseret på et aftryk, som fastgøres i tanden med et klæbemiddel. På samme måde som når man laver en påfyldning fjerner vi først de forfaldne dele af tanden. Derefter borer vi hullet til i dén form – hvor vi naturligvis sørger for at ofre så lidt af tanden som muligt – der er bedst egnet til korrekt fastsættelse af indlægget.

 

Dernæst laver vi et aftryk. På baggrund af dét laver teknikeren indlægget ved hjælp af kompositmaterialer af høj kvalitet eller keramik, hvor keramik normalt holder længere. Endelig sættes det fast i tanden med et dertil egnet klæbemiddel.

Med et indlæg kan vi helt gendanne den anatomiske form, funktion og æstetiske udseende af dine tænder.

Indlæg gør det altså muligt at restaurere tanden uden at påsætte en ny krone.

Onlay

I modsætning til indlæg har vi “onlays”, der erstatter dele af krone. Onlays bruges på ydersiden af ​​tænderne, når fyldningen også omfatter udskiftning af tandkanten.

Også onlays kan laves af guld, komposit eller keramik, dog er indlæg og onlays af guld ikke så populære mere, da de ikke ser naturligt ud og vejer mere. Ud over laboratorieomkostningen skal prisen på guld også medregnes, da der til en indlæg skal bruges 3-6 gram guld.

Hvornår er der behov for en indlæg eller onlay i stedet for en fyldning?

 • I tilfælde af større huller
 • For at sikre en rodbehandling
 • For at justere bidhøjden
 • Ved udskiftning af store gamle amalgamfyldninger
 • For at gendanne tyggefunktionen
 • Til udfyldning af huller i kindtænder
 • Hvis der er brug for en brostolpe til større tandarbejde

Hvor meget koster et tandindlæg?

Afhængigt af materialet koster et tandindlæg 240-290 €. Det samme gælder for onlays.

Hvis det valgte materiale er guld, skal prisen på guld tilføjes.

Periodontologi

Periodontologi: Behandling af tandkødsproblemer er en kompleks proces

 • Hygenic preparation

   Enhver behandling af periodontale sygdomme starter med en meget grundig tandhygiejnisk forberedelse. Tandsten og hærdet plak over tandkødet kan fjernes af en tandplejer. Opbygningen af ​​hærdet plak under tandkødet er vanskeligt at få adgang til og skal fjernes af en periodontist.

 • Curettage

  Dette trin kaldes curettage. Under denne proces bliver poser omkring tænderne under huden rengjort under lokalbedøvelse. På denne måde fjernes ikke blot plak, men også alt det inficerede væv i det omkringliggende område. Vi skelner mellem lukket og åbent curettage. Under lukket curettage åbnes tandkødet ikke, det er kun udstyret der føres ned i lommerne. Når du laver en åben curettage åbnes tandkødet for at nå det berørte væv for bedre rengøring.

 • Checkup

  Efter en curettage er der altid behov for kontrol 3-4 uger senere. Under kontrollen, kontrolleres resultaterne af curettagen og den aktuelle status af tænderne for at afgøre, om behandlingen skal fortsættes. Vores periodontist giver altid omfattende rådgivning under hver session, så patienten kan bevare det opnåede niveau af tandhygiejne. Flere gentagelser af processen kan være nødvendigt; i værste fald kan op til tre behandlinger være nødvendige. I tilfælde af periodontal sygdom bør man følge disse trin for at opnå langsigtet tandhygiejne og skabe et godt mundtligt miljø for en stabil, langsigtet løsning som tandimplantater.

I tilfælde af at tandkødssygdommen er meget avanceret, kan yderligere behandlinger være nødvendige. Behandlingstypen varierer fra individ til individ, og kan kræve en række forskellige handlinger, som f.eks. tandkødskirurgi. Vi tilbyder altid en individuel løsning til at løse eventuelle tandproblemer, herunder periodontale problemer. Hvis der er et parodontalt problem, når man gerne vil have tandimplantater, begynder vi altid med at løse det oprindelige problem. Mundtlig hygiejne skal være optimal, før tandudskiftning kan finde sted, fordi hvis fundamentet ikke er godt, så kan vi ikke bygge videre på det. Hvis du har parodontale problemer, skal du opsøge en tandlæge så hurtigt som muligt! Vores periodontister kan ses her.

Aftagelige løsninger

En aftagelig løsning betyder en tandprotese, der kan bruges, hvis en patient har mistet så mange tænder, og knoglesituationen ikke tillader implantater. Løsningen kan også anvendes hvis patienten foretrækker at have aftagelige tænder på grund af en eller flere af fordelene angivet nedenfor. En tandprotese kan tages ud og gøres ren. Selvom man skal vænne sig til at bære en protese, har de i dag en meget høj æstetisk effekt og ser næsten ud som naturlige tænder. En aftagelig løsning er et højkvalitetsalternativ, hvis et fastsiddende tandlægearbejde ikke er muligt eller ønskeligt. Vi taler om en delvis tandprotese, hvis kun nogle af tænderne skal udskiftes, og vi taler om en fuld tandprotese, hvis proteserne dækker hele kæben. De stadig eksisterende tænder forbliver, og proteserne tilpasses altid til den givne situation. Ikke-aftagelige proteser refererer til faste broer. Du kan læse mere om dem i afsnittet permanente løsninger. Vær opmærksom på, at en aftagelig løsning, specielt en fuld eller delvis protese, i mange tilfælde skal justeres efter behandlingen, da tandkødet ændres anatomisk efter behandlingen, fx når såret fra en udtrækning heler.

Hvilke typer findes der, og hvor meget koster en aftagelig protese eller flytbar bro?

Se de mest almindelige aftagelige tandprotesetyper og alle de aftagelige protese- og broomkostninger nedenfor:

 • Premium Fuld protese fremstillet af komposit

  Denne type tandprotese er lavet af komposit, komposit tænder er fastgjort på protesepladen. Protesen sættes fast på tandkødet med klæbecreme.

  En premium aftagelig protese koster 690 €.

 • Aftagelig tandprotese på 2 eller 4 implantater

  Også kendt som klikproteser. To eller fire implantater placeres, hvilket sikrer et stærkt greb for proteserne. Mellem implantater og proteser placeres lokatorer. Når protesen placeres på implantaterne, monteres den (klikkes) i den rigtige position.

  En premium aftagelig protese på 2 eller 4 implantater koster 1050-1450 €.

 • Barstøttet tandprotese

  Denne type proteser er normalt fastgjort på 4 implantater, og den har en ekstra metalstang, der sikrer ekstra hold og stabilitet. Metaldelene sidder på bagsiden af ​​tænderne, så ingen af ​​dem er synlige, derfor kan et højt æstetisk resultat opnås.

  En barstøttet aftagelig bro koster 2490 €.

 • Modelstøbte proteser eller klemmeproteser

  Denne løsning bruges altid til at forbinde eksisterende tænder med proteser. Små skjulte klemmer forankres til den sidste eksisterende tand på begge sider og sikrer ekstra stabilitet.

  En aftagelig modelstøbt protese koster 1190 €.

 • Teleskopproteser

  Denne type aftagelig tandprotese anvendes på teleskopkroner, der sikrer den primære stabilitet. De teleskopiske kroner påføres i naturlige tænder, eller i sjældne tilfælde på implantater. Den teleskopiske krone består altid af to dele: Den primære krone del sættes på tænderne, den sekundære krone del sidder inden i protesen. Tandprotesen erstatter alle tænderne og stabiliseres gennem teleskopkronerne. Protesen er ofte galvaniseret, hvilket betyder, at den indre del er legeret med guld for at bremse sliddet på ​​den teleskopiske del, der skyldes gentagne indsættelse og udtagning.

  En teleskopisk protese koster 290 € pr teleskopkrone og 1290 € til teleskopprotesen.

Fordelene ved en flytbar løsning er følgende:

 • Lavpris
 • Mindre invasiv
 • Let at reparere

Endodontologi

Rodbehandlinger – hvis tanden er kronisk betændt, meget følsom og ikke længere kan reddes, men roden stadig er stærk, kan kernen af tanden og nerverne fjernes og derved kan tanden fyldes ud hele vejen ned igennem rodkanalerne. På denne måde kan tanden reddes, selvom den ikke forbliver i live. Den rodbehandlede tand kan også bruges som en rod til en krone. I disse tilfælde skal der normalt indsættes en stift i rodkanalen for at give yderligere styrke til roden, så den kan bære kronen. Denne stift er lavet af metal eller glasfiber. En tand har normalt 1-4 kanaler. Fortænder har 1 kanal, kindtænderne har normalt 3 kanaler, men kan have helt op til 5 rodkanaler. Tandlæger hos Evergreen Dental bruger normalt et mikroskop til rodbehandling, da det er meget vigtigt, at roden er fyldt ud hele vejen. Hvis rodfyldningen ikke er korrekt udført og efterlader huller, kan risikoen for betændelse gennem bakterieangreb forårsage store problemer, der fører til tab af tanden. 

BEHANDLINGENS VARIGHED

Det er ikke muligt at fastslå, hvor længe en rodbehandling vil vare, da det måske skal gentages flere gange. Årsagen til det er, at betændte tænder først skal have fjernet pulpa og derefter medicinsk skal renses ud meget grundigt. Afhængig af situationen afgør tandlægen, om den permanent kan fyldes med det samme, eller om der er brug for flere runder af rengøring, før det kan forsegles permanent.

MUNDLIGE SURGERIER

Hvad er mundtlig kirurgi?

Oral kirurgi eller mere præcist oral maxillofacial-kirurgi er et kollektivt udtryk for tandbehandlinger, der involverer kirurgiske indgreb, som normalt udføres af en mundkirurg. Dette dækker mange ting fra udtrækninger til komplekse knogletransplantationer.

De mundtlige kirurgiske procedurer i tandpleje er typisk kirurgiske tandudtrækninger, sinusløft, knogletransplantationer, laterale knoglemodifikationer, knogletransplantationer og tandimplantater. Takket være den nyeste teknologi kan næsten alle med manglende tænder eller, endda helt tandløse patienter, få permanente tænder ved hjælp af oral maxillofacial kirurgi.

Kompliceret tandfjernelse

En kompliceret rodsituation kan også forekomme ved normale tænder og derved kræve en kirurgisk behandling.

Fjernelse af visdomstænder

Visdomstænder er normalt stærkt forankrede, har 3-4 rødder og kræver en kirurgisk behandling for at kunne fjernes. Vi oplever ofte at visdomstænder vokser skævt, og derved kan rive i kæben på forskellige måder, da placeringen meget ofte afviger fra det normale. Dette kan forklares ved, at ansigtsstrukturen, især kæberne, i løbet af årtusinderne er blevet mindre, derfor er der mindre plads til det samme antal tænder. Det bliver mere og mere almindeligt, at visdomstænder slet ikke dannes, derfor har den heldige patient ingen problemer med dem. Det ses naturligvis også at visdomstænderne kommer igennem tandkødet uden problemer og har den nødvendige plads, så der ikke opstår komplikationer.

Hvilke symptomer kan opstå i forhold til visdomstænderne, og hvorfor?

• Tanden kan ikke bryde helt frem, en del af den (eller hele visdomstanden) forbliver under tandkød, som svulmer smertefuldt op, og der opstår betændelse.

Delvist frembrudte visdomstænder er sværere at rengøre, og den del der sidder under tandkødet kan slet ikke rengøres. Dette kan forårsage dårlig ånde og med tiden huller.

• Hvis den sidder forkert, f.eks. horisontalt i kæbebenet, kan den skubbe til de andre tænder. I nogle tilfælde kan det resultere i huller eller rodresorption af nabotanden.

There are two ways of wisdom tooth removal

Afslutningsvis kan vi sige, at det som oftest er berettiget at fjerne visdomstænderne.

Der er to måder at fjerne visdomstænder på: den første er en simpel udtrækning, hvis tandkronen er udbrudt og kan fjernes med almindelig tandtang.

Den anden metode er fjernelse af tanden via kirurgi, når den slet ikke eller kun delvist er vokset frem i munden. Dette tilfælde kræver en mere kompleks procedure: opskæring af tandkød, boring af knoglen og ekstraktion af tanden fra knoglen. Afhængig af situationen kan det være at tanden kun er mulig at ekstrahere i dele.

En fjernelse af visdomstand koster 150 € på vores klinik.

LÆR MERE OM VORES TANDPLEJE!