Mundlige surgerier

Mundlige surgerier

Hvad er mundtlig kirurgi?

Oral kirurgi eller mere præcist oral maxillofacial-kirurgi er et kollektivt udtryk for tandbehandlinger, der involverer kirurgiske indgreb, som normalt udføres af en mundkirurg. Dette dækker mange ting fra udtrækninger til komplekse knogletransplantationer.

De mundtlige kirurgiske procedurer i tandpleje er typisk kirurgiske tandudtrækninger, sinusløft, knogletransplantationer, laterale knoglemodifikationer, knogletransplantationer og tandimplantater. Takket være den nyeste teknologi kan næsten alle med manglende tænder eller, endda helt tandløse patienter, få permanente tænder ved hjælp af oral maxillofacial kirurgi.

Kompliceret tandfjernelse

En kompliceret rodsituation kan også forekomme ved normale tænder og derved kræve en kirurgisk behandling.

FJERNELSE AF VISDOMSTÆNDER

Visdomstænder er normalt stærkt forankrede, har 3-4 rødder og kræver en kirurgisk behandling for at kunne fjernes. Vi oplever ofte at visdomstænder vokser skævt, og derved kan rive i kæben på forskellige måder, da placeringen meget ofte afviger fra det normale. Dette kan forklares ved, at ansigtsstrukturen, især kæberne, i løbet af årtusinderne er blevet mindre, derfor er der mindre plads til det samme antal tænder. Det bliver mere og mere almindeligt, at visdomstænder slet ikke dannes, derfor har den heldige patient ingen problemer med dem. Det ses naturligvis også at visdomstænderne kommer igennem tandkødet uden problemer og har den nødvendige plads, så der ikke opstår komplikationer.

HVILKE SYMPTOMER KAN OPSTÅ I FORHOLD TIL VISDOMSTÆNDERNE, OG HVORFOR?

• Tanden kan ikke bryde helt frem, en del af den (eller hele visdomstanden) forbliver under tandkød, som svulmer smertefuldt op, og der opstår betændelse.

Delvist frembrudte visdomstænder er sværere at rengøre, og den del der sidder under tandkødet kan slet ikke rengøres. Dette kan forårsage dårlig ånde og med tiden huller.

• Hvis den sidder forkert, f.eks. horisontalt i kæbebenet, kan den skubbe til de andre tænder. I nogle tilfælde kan det resultere i huller eller rodresorption af nabotanden.

Der er to måder med visdom til at fjerne

Afslutningsvis kan vi sige, at det som oftest er berettiget at fjerne visdomstænderne.

Der er to måder at fjerne visdomstænder på: den første er en simpel udtrækning, hvis tandkronen er udbrudt og kan fjernes med almindelig tandtang.

Den anden metode er fjernelse af tanden via kirurgi, når den slet ikke eller kun delvist er vokset frem i munden. Dette tilfælde kræver en mere kompleks procedure: opskæring af tandkød, boring af knoglen og ekstraktion af tanden fra knoglen. Afhængig af situationen kan det være at tanden kun er mulig at ekstrahere i dele.

En fjernelse af visdomstand koster 150 € på vores klinik.

Kontakt os

Dr. MSc Soma VeszprémiLedende kliniker

Upload dit røntgenbillede